Sıhhi tesisat altyapısına binen yükü sınırlamak için eve su akışını azaltmak için su basıncı regülatörleri yapılır. Çok fazla su basıncı birçok tesisat sorununa neden olabilir, bu nedenle su basıncını kontrol altında tutmak çok önemlidir.
Her tesisat tesisatı için gerekli olmasa da, belediye su kaynağının eve çok yüksek bir basınçla girdiği veya su basıncının düzensiz olduğu durumlarda bir su basıncı regülatörü gerekli olabilir.
Su Basınç Düşürücü Regülatörü Nedir?
Su basıncı regülatörü, gelen su basıncını ev sıhhi tesisat altyapısı için yönetilebilir bir düzeye indiren özel bir vana türüdür. Su basıncı regülatörleri tipik olarak ana su hattının eve girdiği yere, ana kapatma vanasından hemen sonra kurulur.
Su basıncı çok yüksekse, vanalara, musluklara, cihazlara, borulara ve sıhhi tesisat armatürlerine ciddi hasar verebilir. Sistem bir su basıncı regülatörü ile korunduğunda, cihazların iç vanalarında daha az baskı olur, musluklarda ve kapatma vanalarında sızıntı olasılığı daha az olur ve su basıncındaki dalgalanmalar dengelenir.
Su Basıncı İçin Normal Olan Nedir?
Ev tesisat armatürlerinin çoğu, yaklaşık 50 psi (pound/inç kare) basınçta en iyi şekilde çalışacak şekilde tasarlanmıştır, ancak belediye su kaynaklarının eve 150 veya 200 psi kadar yüksek basınçlarla girmesi alışılmadık bir durum değildir. Bu kadar yüksek basınç düzenli olarak mevcutsa, gerilim sonunda bağlantıların bozulmasına, muslukların ve diğer armatürlerin sızmasına ve cihazların bozulmasına neden olabilir.
Çamaşır makineleri , bulaşık makineleri ve diğer bazı ev aletlerinde yerleşik basınç regülatörleri bulunur, ancak tüm evi kapsayan bir su basıncı regülatörü bu cihazlara koruma sağlamaya devam eder ve ayrıca evdeki tüm boruları ve demirbaşları korumaya hizmet eder.
Su Basınç Düşürücü Regülatörü Nasıl Çalışır?
Su basıncı regülatörü, genellikle ana su hattının eve girdiği ana kapatma vanasının hemen yanında bulunan kubbe şeklinde pirinç bir bağlantı elemanıdır . Genellikle üstte bir ayar vidası bulunur. İçeride, bir su basıncı regülatörü, valfe giren su basıncı miktarına bağlı olarak otomatik olarak genişleyen ve daralan değişken yaylı bir diyaframa sahiptir.
Su yüksek basınçta regülatöre girdiğinde, iç mekanizma diyaframı sıkıştırarak su akışını daraltır. Bu, basıncı 50 ila 80 psi aralığına düşürerek, valfin arkasına takılan borular ve armatürler üzerindeki baskıyı büyük ölçüde azaltır. Öte yandan, gelen su basıncı düştüğünde, diyagram daha geniş açılarak vanadan daha fazla su akmasına izin verir. Regülatörün üst kısmındaki bir ayar vidası, iç yaydaki gerilimi artırmak için sıkılabilir (böylece vanadan çıkan suyun basıncını düşürür) veya suyun vanadan daha serbest bir şekilde akmasını sağlamak için gevşetilebilir (böylece basınç artar). giden su basıncı).
Su Basınç Düşürücü Regülatörüne İhtiyacım Var mı?
Bir su basıncı regülatörüne ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için evinizin ana su kaynağının su basıncını test edin . Yerel bir hırdavat veya ev geliştirme mağazasından basit basınç göstergeleri satın alabilirsiniz. Basınç göstergesini herhangi bir hortum önlüğüne veya çamaşır makinesi musluğuna vidalayın ve su basıncını ölçmek için soğuk su musluğunu açın. Basınç genellikle 40 ila 60 psi arasındaysa sorun olmaz, ancak 80 psi’nin üzerindeki su basıncı muhtemelen borularda, bağlantı parçalarında ve armatürlerde aşırı strese neden oluyor.
Şehir su basıncı önemli ölçüde dalgalanabilir, genellikle geceleri toplam yük azaldığında artar, bu nedenle günün çeşitli saatlerinde test ettiğinizden emin olun. Test sırasında, bahçe muslukları veya ev aletleri gibi evin başka hiçbir yerinde su kullanılmadığından emin olun. Ayrıca, mahallenizde bir basınç regülatörünün önerilip önerilmediğini muhtemelen size söyleyebilecek olan yerel su şirketinize de sorabilirsiniz.
Su Basınç Düşürücü Regülatörüm Var mı?
Bir su basıncı düzenleyiciniz olup olmadığını belirlemek için önce ana su hattının binaya girdiği yeri bulun ve ev için ana kapatma vanasını bulun. Tipik olarak, bir su basıncı düzenleyiciniz varsa, ana kapatma vanasından hemen sonra kurulacaktır.
Ana kapatma vananızı ana hattın eve girdiği yerde bulamıyorsanız, bu vanayı bulmak için bodrumu, garajı veya gezinme alanını kapsamlı bir şekilde incelemelisiniz . Alternatif olarak, kapatma vanasının konumu bir ev inceleme raporunda listelenebilir.
Kapatma vanasını takip ettikten sonra, su basıncı regülatörü için vananın aşağısındaki boruları kontrol edin. Uzun bir araştırmadan sonra bulamazsanız, muhtemelen evinizde su basıncı regülatörü yoktur.
Su Basınç Düşürücü Regülatörleri Ne Kadar Ömürlüdür?
Ortalama olarak, bir su basıncı regülatörü, sağlıklı bir sıhhi tesisat sisteminde dört ila 12 yıl sürebilir. Bununla birlikte, çoğu üretici, yüksek su basıncının sıhhi tesisat altyapısına verebileceği olası zararları sınırlamak için su basıncı regülatörlerini yaklaşık beş yılda bir değiştirmenizi tavsiye ediyor.
Herhangi bir tür su darbesi fark ederseniz veya su basıncında değişiklikler veya tutarsızlıklar yaşarsanız, bu, su basıncı regülatörünün artık düzgün çalışmadığının bir işareti olabilir. Su basıncını yılda en az bir kez test etmek iyi bir fikirdir. Regülatörün ayar vidasının su basıncını değiştirmede artık bir etkisi yoksa, vanayı değiştirme zamanı gelmiştir.
Çok fazla su basıncının evin sıhhi tesisat sistemlerine ekstra yük bindireceğini ve tuvaletlerin akmasına, muslukların damlamasına, duvarlarda su darbesinin oluşmasına ve aşırı durumlarda boruların patlamasına ve hatta evinizi su basmasına neden olabileceğini unutmayın. . Bu nedenle, arızalı bir su basıncı regülatörünü mümkün olan en kısa sürede değiştirmek önemlidir.
Su Basınç Düşürücü Düzenleyici Sorunları
Bir su basıncı regülatörü takmak, sıhhi tesisat sisteminizdeki yükü azaltmanın ve musluklarınızın, vanalarınızın ve su kullanan cihazlarınızın ömrünü uzatmanın mükemmel bir yoludur. Bununla birlikte, kötü bir su basıncı regülatörü, yüksek su basıncının eve geçmesine izin verebilir, bu nedenle, dalgalanan su basıncı, yüksek su basıncı, düşük su basıncı gibi en yaygın su basıncı regülatörü problemlerinden bazılarını öğrenmek iyi bir fikirdir. , sızdıran borular ve gürültülü borular.
Bir şehir sistemindeki su basıncı, su talebinin en yüksek olduğu günün yoğun saatlerinde genellikle dalgalanır, ancak su basıncınız fark edilebilir bir düzenlilik veya model olmadan dalgalanmaya başlarsa, bunun nedeni hatalı bir su basıncı regülatörü olabilir. Benzer şekilde, evin her yerinde aniden önemli ölçüde daha yüksek veya daha düşük su basıncı yaşarsanız, su basıncı regülatöründe sorun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Su basıncı düzenleyici sorunlarının diğer belirtileri, sistem uzun süre yüksek su basıncına maruz kaldığında meydana gelebilecek sızıntı yapan boruları içerir. Su darbesi olarak bilinen borulardan gelen vurma sesleri de yüksek su basıncının tesisat sistemine zarar verdiğinin bir göstergesi olabilir. Bu sorunlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, su basıncı regülatörünü değiştirme zamanı gelmiş olabilir.
Su Basınç Düşürücü Regülatörü Nasıl Değiştirilir
Sıhhi tesisat sistemi iyi durumdaysa ve orijinal kurulum doğru bir şekilde tamamlandıysa, mevcut bir su basıncı regülatörünü değiştirmek nispeten kolaydır . İdeal olarak, su basıncı regülatörünü sabitlemek için bir dizi dişli kaplinle birlikte ana vanadan hemen sonra bir su basıncı regülatörü takılmalıdır.
Ana kapatma vanasından eve giden suyu kapatarak işlemi başlatın.
Sistemdeki fazla suyu boşaltmak için ana kapatma vanasına en yakın olan musluğu açın.
Mevcut su basıncı regülatörünün altına bir kova ve havlu yerleştirin.
Dişli kaplinleri gevşetmek ve eski su basıncı regülatörünü çıkarmak için bir kanal kilitleme pensesi kullanın.
Yeni su basıncı regülatörünü yerine koyun ve dişli kaplinleri elle sıkın. Kanal kilitleme pensesi ile kaplinleri sıkmayı bitirin.
Ana kapatma vanasındaki suyu açın ve sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
Sistemdeki havanın çıkmasını sağladıktan sonra açtığınız musluğu mutlaka kapatınız.
Su Basınç Regülatörü Nasıl Kurulur
Dişli kaplinler şu anda takılı olmadığı için yeni bir su basıncı regülatörü montajı daha zordur. Sıhhi tesisat işinde oldukça deneyimli değilseniz, en iyisi bir tesisatçı çağırmak olabilir, çünkü kurulum, su basıncı regülatörü için gerekli alanı oluşturmak üzere ana su kapatma vanasının yeniden konumlandırılmasını gerektirebilir.
Bir temel su basıncı okuması almak için bir hortum önlüğünden veya çamaşır makinesi musluğundan bir basınç ölçerle basınç ölçümü yapın.
Ev için ana su kesme vanasını bulun ve suyu kapatın.
Sistemdeki suyu boşaltmak için ana kapatma vanasına en yakın musluğu açın.
Dişli kaplinler takılıyken su basıncı regülatörünün uzunluğunu ölçmek için bir şerit metre kullanın, ardından bu ölçümü ana kapatma vanasından hemen sonra boru üzerinde işaretleyin.
Çalıştığınız borunun altına bir kova ve havlu yerleştirin, ardından boruyu bir önceki ölçümünüze göre kesmek için bir boru kesici kullanın. Kaplinler kalan borunun uçlarına kayacaktır, bu nedenle bu adımda çok fazla boru çıkarmadığınızdan emin olun.
Boruyu ve bağlantı parçalarını temizlemek için kumlu bez ve tel fırça kullanın, ardından lehimleme işlemine yardımcı olması için boruya ve bağlantı parçasına pasta pastası uygulayın.
Dişli kaplinleri borunun üzerine kaydırın ve üflemeli torçla bağlantı parçasına ısı uygulayın.
Bağlantı parçası yeterince sıcak olduğunda bağlantıya lehim uygulayın ve bağlantı parçası ile boru arasındaki dar boşluğa akmasına izin verin. Bu işlemi ikinci kaplinle tekrarlayın ve devam etmeden önce metalin soğumasını bekleyin.
Dişli kaplinler dokunulamayacak kadar soğuduğunda, su basıncı regülatörünü yerine koyabilir ve kaplinleri elle sıkabilirsiniz. Kanal kilitleme pensesi ile kaplinleri sıkmayı bitirin.
Ana kapatma vanasındaki suyu açın ve sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
Kapalı olan havanın sistemden çıkmasını sağladıktan sonra açtığınız musluğu kapatın.
Kurulumdan sonra su basıncını test edin ve gerekirse regülatörü ayarlayın. Ayarlamak için, ayar vidasındaki kilit somununu gevşetin, ardından evin herhangi bir yerindeki dişli bir hortum önlüğüne takılı bir manometre ile ölçülen su basıncı istenen seviyeye gelene kadar vidayı yukarı veya aşağı çevirin.
Su Basınç Düşürücü Regülatörlerinin Maliyeti Ne Kadardır?
Tesisat oranları değişmektedir ortalama montaj dahili 800-4.000 TL arasında Değişmektedir